Saturnia pyri

Distribution Palearktická oblasť, Záhrady, Ovocné sady, Parky, Lužné lesy
Food plants

Prunus domestica, Prunus avium, Liquidambar, Fraxinus, Pyrus, Carpinus, Rubus

Voltinism univoltine – jedna generácia v roku (Pri teplejších rokoch sa motýle liahnu už v apríli, väčšinou majú 1 generáciu v roku a to v apríli-máji)
Pupation Caterpillars are silk encasing. They spin cocoons in trees, or in leaf litter on the ground.
Difficulty Pri dodržaní správneho postupu chovu veľmi ľahký druh.

Saturnia pyri  je krásny nočný motýľ z čeľade Okáňovitých (Saturniidae), ľudovo je známy ako Okáň hruškový a bez pochyby sa jedná o najviac známeho motýľa z tejto čeľade u nás na Slovensku a Česku. 

Je považovaný za najväcšieho natívneho nočného motýla v celej Európe. Veľkosť tohto motýľa je naozaj dych berúca a tak isto je aj jeho krása. Najviac výrazním črtom tohto motýla sú obrovské oči na predných a zadných krídlach. 

Pohlavný dimorfizmus nie je príliš značný ale samičky sú väčšinou omnoho väčšie a majú obrovské brušká plné vajíčok a tak isto aj dlhé a štíhle tykadlá ako aj u iných druhov z tejto čeľade.

Imága tohto druhu môžeme často nájsť na našich záhradách pretože obľubujú ovocné stromy. Dospelé jedince neprijímajú žiadnu potravu tak ako ostatní okáňi ale húsenice konzumujú obrovské množstvo potravy. 

Pri dotyku kože s ostňami húsenice môže príst k podobnej reakcii ako pri dotyku so žihľavou. Húsenice tak isto vypúsťajú páchnucu kvapalinu z ostňov a vydávajú vŕzgajúci zvuk na obranu proti predátorom.

Po dovŕšení piateho a posledného instaru a maximálnej veľkosti sa húsenice prestanú kŕmiť a posledný krát ich môžeme pozorovať defekovať vo forme tekutého výkalu, následne húsenice zhnednú a namiesto doteraz zelenej farby sa javia ako žlté až hnedo-červené. Po nájdení si vhodného miesta na kuklenie si húsenice začnú spriadať kokon. 

Pri chove tohto druhu je potrebné kokony prezimovať. Kedže sú u nás natívne je možné ich umiestniť do sieťovanej ubikácie na dno ktorej umiestníme servítky. Celú ubikáciu aj s kokonmi následne umiestnime von na bezpečné miesto mimo priameho slnka a rôznych predátorov ako napríklad myši, mravce, vtáci alebo aj mačky ktoré by mohli kokony skonzumovať alebo narušiť.

Prvé štádium motýlieho života je vajíčko, tie možeme inkubovať v Petriho miskách alebo malých plastových nádobkách bez akejkoľvek pridanej vlhkosti.

Základom chovu tohto druhu je to, že húsenice neznášajú žiadnu vľhkosť a uzavreté priestory. Na základe tohto faktoru ich chováme už od prvého instaru v sieťovaných ubikáciách ktoré naplníme živnou rastlinou umiestnenou vo fľaši s vodou a zabezpečením hrdlom aby sa predišlo vpádu húseníc do vody. Môžeme ich chovať aj v monofilových sitách priamo na živnej rastline vonku. Tak isto je 

 

možné natiahnuť monofilové sito na odrezky rastliny ktoré sú umiestnené vo fľaške s vodou a chovať ich tak vo vnútri.

Sumarizáciou chovu tohto okáňa je že potrebujú sucho a vetrané priestory, kvalitný zdroj potravy umiestnený vo vode a dokonalú hygienu aby sa zamedzilo riziku šírenia vírusov a iných ochorení, ak dodržíme tieto faktory je chov veľmi jednoduchý. Dôležité je aby húsenice nemali listy nikdy suché a boli stále čerstvé, tým že sú odrezky vo vode vydržia dlhšie čerstvé a šťavnaté pre húsenice. Vždy je najlepšie naplniť celú ubikáciu odrezkami pretože sa medzi listami vytvorí mikroklíma ktorá replikuje prirodzené podmienky v korune stromu.

Po prezimovaný kokonov je možné samičky umiestniť von do sieťovanej ubikácie a privábiť tak samčekov z voľnej prírody. Samčekovia prilietajú na samičku od približne 22:00-0:00 tým sa zabezpečí zachovanie zdravej a silnej chovnej línie. Ako náhle samček priletí stačí ho umiestniť k samičke a párenie nastane do pár minút, v kopulácií zostanú až do daľšieho večera kedy po rozdelení samička začne klásť vajíčka. Po párení môžeme samčeka vrátiť naspäť do prírody.

L1– Húsenice sa liahnu z vajíčka ktoré inkubujeme v Petriho miske alebo malej plastovej nádobke približne za dobu 12-14 dní podľa teploty, prvý instar trvá zvyčajne 3-4 dni, dalšie instary trvajú približne 4 dni pričom v piatom a poslednom strávia vyše týždňa pred kuklením. Celý proces trvá približne jeden mesiac a motýle sa liahnu za rok po prezimovaní. Húsenice už od L1 chováme v sieťovanej ubikácii alebo monofilovom site až do zakuklenia.

L2– Húsenice sú v tomto štádiu farbou podobné tomu predošlému instaru avšak sú o niečo väčšie. 

L3– V tomto štádiu nastáva obrovská farebná a veľkostná zmena oproti predošlým 2 instarom. 

L4– Húsenice sú o mnoho väčšie a farebný rozdiel je silno viditeľný. Je to predposledný instar.

L5– V tejto fáze húsenice naberajú obrovské rozmery a hmotnosť. Je potrebné potravu meniť až 2x denne, hlavne ak máme väčšiu množstvo húseníc pokope avšak je najlepšie ich mať len pár spolu pretože sú samotárske, ak chováme líniu ktorá je silná a bez príbuzenského kríženia nie je úmrtnosť vysoká a húsenice nie sú náchylné na vírusy v porovnaní so slabou líniou ktorá je prekrížená. Húsenice po dovŕšení finálnej veľkosti zhnednú a zakuklia sa v kokone ktorý si spriadajú. Vo voľnej prírode môžeme kokony väčšinou nájsť na kmeňi stromov často až pri zemi zakryté vysokou trávou. Húsenice majú regionálne preferencie rastlín, to znamená že v jednej oblasti budú preferovať napríklad Prunus avium zatiaľ čo v inej napríklad Prunus domestica.

Prázdny kokon Okáňa hruškového nájdení vo voľnej prírode na kmeni Hrabu obyčajného.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish