Holocerina guineensis

(Strand, 1912)

Vyskyt:

Biotope

Food plants Ligustrum, Photinia, Quercus, Salix, Liquidambar

Voltinism

Pupation

Difficulty

    Holocerina guineensis je druh z malého rodu Holocerina ktorý sa nachádza v Afrike. Mnohé druhy sú väčšinou bežné ale v chove veľmi vzácne. Viacej bežný druh v chove je H.angulata. Imága sú veľmi podobné ale húsenice sú veľmi odlišné. 

    Chĺpky húseníc sú jedovaté a môžu vyvolať alergickú reakciu a nepríjemne popŕhlenie ako pri druhoch z rodu Automeris alebo iných Hemileucinae. To môžu spôsobiť dokonca aj samotné zvleky húseníc. Treba byť opatrný a radšej sa vyhýbať fyzickému kontaktu s húsenicami pri manipulácii a menení potravy. 

    Dospelé jedince sú malých rozmerov, a to hlavne samčie pohlavie. Samice sú na rozdiel od samcov oveľa väčšia a majú  iný tvar krídel. Samce sú o niečo menšie a majú veľmi hranaté krídla. Rozdiel je veľmi jasný a tak isto je možné vidieť rozdiel tykadiel typický u okáňov. Húsenice sú není moc farebné ako u druhu angulata, avšak vyskytuje sa zelená forma húsenice. 

    Tento druh má veľmi rád ligustrum a liquidambar.

L1– Čerstvo vyliahnuté húsenice sa z vajíčok liahnu za približne 14 dní. Liahnutie záleží od teploty a vlhkosti. 

    Vajíčka som občas vlhčil keďže sú pôvodom z Afriky a majú radi teplo a vlhko, avšak odchov húseníc prebiehal iba v suchom a teplom prostredí. 

    Húsenice sú malé a čierne, a majú veľmi malé chĺpky. Na konci tela majú malý oranžový štvorček. 

    Tieto húsenice sa radi túlajú po ubikácii pred tým než sa usadia na list a začnú konzumovať, preto prvý instar chovám vo veľmi malom plastovom boxe, aby bolo pre húsenice ľahšie nájsť potravu a rýchlejšie sa usadiť. 

    V prvých instaroch ich treba udržiavať v plastových boxoch. Neskôr boli odchovávané v  priestranných sieťovaných ubikáciách a dobre sa im darilo pri vyššej teplote.

L2– Druhý instar sa od prvého výrazne nelíši, osvedčil sa odchov húseníc v istých podmienkach ako v L1 a to bolo sucho a teplo. 

    Ako pri každom chove je dôležité udržiavať čerstvú potravu a dobrú hygienu. Húsenice som choval pospolu aj vo väčších množstvách bez akýchkoľvek problémov

L3– V tomto instary sa výrazne mení farba húseníc. Sú oveľa farebnejšia a majú dlhšie chĺpky po celom tele. 

    Oranžová časť tela v prvom a druhom instary je teraz skôr žltšej a belasej farby.

Húsenice majú na hornej časti oranžové bodky. 

    V tejto perióde života sú húsenice veľmi farebné a nápadne viditeľné na zelených listoch.

L4– V tejto perióde života sa moc nelíšia od tretieho instaru.

    Húsenice pekne rastú, v tejto fáze neopúšťajú listy a nepretržite sa kŕmia Občas sa túlajú pred zvliekaním pri hladaní si bezpečného a vyhovujúceho miesta.

L5- The caterpillars have orange tubercues and are overall hairy, the whole body has the color and pattern of a dark marble.

L6– Húsenice sú veľmi odlišné od predošlých instarov. Sfarbenie sa moc nemení ale malé chĺpky sa stávajú dlhými a pokrývajú celé telo húsenice. 

    V tomto instary je veľmi ľahké rozoznať budúce samice a samcov. Rozdiel vo veľkosti húseníc je obrovský. 

    Húsenice pomerne dlho jedia listy než sa rozhodnú zakukliť. Spriadajú si veľmi nežný a jemný kokon medzi listami alebo po rôznych miestach v ubikácii.

    Kukly potrebujú teplo a vlhko aby sa vyliahli. Liahnutie môže trvať iba 3-4 týždne.

    Dôležité pre synchronizované liahnutie je, aby mali kukly režim dňa a noci. Stačí aby boli na dennom svetle a v noci mali tmu, žiadne umelé svetlo. Týmto spôsobom sa dá synchronizovať každý druh ktorý som zatiaľ choval. 

    Párenie není náročné. Stačí aby mali dobrý prietok vzduchu a samce si veľmi rýchlo nájdu samičku počas noci. Tento druh není náročný na chov ani na párenie. Najťažšie je dostať sa k chovnému materiálu. Tento druh sa zatúlal do chovu pod zámienkou že sa jedná o  druh H. angulata. Veľká vdaka patrí môjmu dobrému priateľovi, Andrewovi za pomoc pri chove.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish