Actias luna

(Linnaeus, 1758)

Výskyt:  Nearktická oblasť. USA,Canada

Biotop: Listnaté lesy, Parky, Predmestia, Listnaté oblasti, Záhrady, 

Živné rastliny: Betula, Juglans, Liquidambar, Salix, Rhus

Voltinizmus: univoltine, multivoltine. Populácie napríklad z oblasti Floridy môžu mať až 4 generácie ročne, Populácie z Canady mávajú 1-2.

Kuklenie: Húsenice si spriadajú kokon.

Obtiažnosť: Veľmi nenáročný druh, vhodný aj pre začiatočníkov

   Ohromujúci nočný motýľ z Nearktickej oblasti, rodu Actias. Tento druh je  jeden z najkrajších a najviac notorických nočných motýľov. Tento titul mu bezpochýb pripadá právom. 

    Je to krásny motýľ zelenej farby, s typickými dlhými alebo niekedy aj krátkymi chvostami na zadných krídlach. Motýle môžu mať iné odtiene zelenej farby, podľa toho v akom čase sa liahnu, napríklad jarná a letná generácia sa jemne líši. V niektorých lokalitách sa na jar vyskytuje forma zvaná Actias luna rubromarginata. Tak isto sú rôzne variácie okienok na krídlach motýľa. Môžu byť bielej alebo žltkastej farby. 

    Húsenice sa živia rôznymi opadavými listnatými stromami. Tento druh je veľmi nenáročný na chov. Odchov húseníc je veľmi jednoduchý a možný v priestranných sieťovaných ubikáciách alebo priamo na živých stromoch v monofilových sietách. 

Dôležité sú základné faktory chovu a to napríklad udržiavať čistotu, nechovať príliš mnoho húseníc pokope a pravidelne meniť a udržiavať čerstvú potravu . Húsenice majú veľmi radi dobré vetranie a nemajú radi vlhkosť. 

    Vajíčka sú malé a okrúhle, bielo-hnedastej farby. Húsenice sa z vajíčok liahnu za približne 12-14 dní.

L1– Čerstvo vyliahnuté húsenice sú veľmi maličké a majú rôzne farebné variácie. 

    Môžu byť zelené, zeleno čierne. 

    Húsenice môžeme z počiatku rozkŕmiť v malom plastovom boxe, kde sa usadia a začnú sa aktívne kŕmiť. Ako náhle sa prestanú túlať po ubikácii, húsenice priamo premiestnime do veľkej sieťovanej a priestrannej ubikácie. Odchov húseníc môže takto pokračovať až  až do samotného kuklenia.

L2– Húsenice sa počas celého vývoja podobajú na predošlé instary, sú však rozdiely vo farbe a veľkosti. Výrastky po tele húsenice sú tmavšie a je vidno malé chlpky ktore z nich vyrastajú.

L3– Vzhľad húsenice sa výrazne nemení a sú stále takmer rovnaké. Húsenice však značne naberajú na veľkosti.

L4– Húsenice sú už peknej veľkosti. Prieduchy na bokoch húsenice sú výrazne viditeľné. Tuberkuly po tele húsenice sú menej výrazné.

L5– Húsenice v tejto fázy začínajú konzumujú obrovský objem potravy. Sú značne veľkéí a masívne. 

    Tuberkuly nie sú nijako výrazné, prieduchy sú však dobre viditeľné. Zaujímavý fakt je, že niektoré húsenice majú zelené hlavičky, niektoré však majú hlavičky hnedé. Tak isto aj prieduchy môžu byť rôznej farby, tieto farby sú jemne viditeľné aj na tuberkulách alebo bodkách rozmiestnených po tele húsenice v pravidelných radoch.

    Celý vývin húsenice trvá približne mesiac pri správnych podmienkach a vyhovujúcej výžive. 

    Niektoré populácie majú v prírode aj 4 generácie. Niektoré 2 či len 1. Záleží to podľa počasia, a podmienok, a takisto aj podľa miesta výskytu. Ked chováme tento druh v jarných mesiacoch môžeme očakávať podľa počasia ďalšiu generáciu alebo dokonca aj viaceré generácie. Ak ich chováme na konci leta, kedy už sa blíži opadanie listov, je lepšie tieto druhy prezimovať, či už v chladničke alebo vonku v sieťovanej ubikácií. 

    Pri zimovaní vonku nastáva riziko rôznych predátorov ktorý si na kuklách radi pochutia, alebo predčasnému liahnutiu kvôli momentálnej klimatickej situácii a teplotách ktoré sú vysoké aj v neskorších mesiacoch. Ak sa rozhodneme pre zimovanie v chladničke, treba kokony umiestniť najlepšie do machu alebo sušeného rašelinníku, ktorý dobre drží vlhkosť, treba ich však pravidelne vetrať aby nevznikli plesne, a vlhčiť ich aby v chladničke nevyschli. 

    Párenie je veľmi ľahké, motýle stačí umiestniť do sieťovanej ubikácie a umiestniť ich von alebo vo vnútri pri otvorenom okne, avšak ak sa rozhodneme páriť vonku, je dôležité ich umiestniť mimo dosah predátorov ako sú mačky, alebo aj vtáky, mravce a hlodavce. 

    Motýle sa začnú páriť hneď ako nastane večer a oblohu zahalí tma.

Farebné variácie húseníc Actias luna.

Actias luna, zmena farby pred kuklením.
Hore: Samica a Dole: Samec

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

sk_SKSlovak