Kedy?

    Kedy chovať denné či nočné motýle? Väčšina motýľov sa nedá chovať po celý rok. Sú však niektoré výnimky. Podľa počtu generácií za rok ich delíme  na tieto kategórie.

Univoltine -Jedna generácia za rok

Bivoltine -Dve generácie za rok

Trivoltine -Tri generácie za rok

Multivoltine -Viacero generácii za rok

    Niektoré potrebujú zimovať a musia prejsť odbobým chladu aby sa správne vyvinuly a vyliahly. Druhy ktoré nezimujú sa dajú  chovať celý rok, no bude potrebné mať k dispozícii ich živnú rastilnu, a preto sú na zimu najlepšie neopadávavé rastliny. K obľúbením rastlinám počas zimného obdobia patria napríklad:

Ligustrum

Photinia

Eucalyptus

Quercus ilex

Prunus laurocerasus

Pinus sylvestris

Rhododendron

Persea

Pyracantha

Rubus

    Výživové hodnoty rastlín sa však menia po celý rok, či už podla počasia, ročného obdobia alebo iných faktorov. Počas zimy môžu byť hodnoty menšie a tým pádom môžu húsenice rásť pomalšie alebo byť náchylnejšie na smrť následkom neplnohodnotnej výživy. Tak isto väčšina druhov ktoré majú viac generácii bývajú prevažne z trópov a tým pádom im v zime treba zabezpečiť teplo, to môžeme dosiahnuť pomocou vykurovania miestnosti, nie však lokálne. Najlepšie obdobie je preto jar, rastliny majú najviac výživy a teploty sú vyhovujúce, ale aj napriek tomuto je možné húsenice chovať po celý rok.

    Na základe týchto faktorov môžeme zvážiť že je možné chovať niektoré druhy motýľov po celý rok, niektoré sú však sezónne limitované. 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

sk_SKSlovak